Hozzávalók: |
Elkészítés: |
||||
25 dkg sertéscomb, 4 szelet füstölt szalonna, 1 közepes padlizsán, 1 nagy fej vöröshagyma, 8 közepes paradicsom, 4 szép, húsos zöldpaprika, 25 dkg rizs, 4 dl tejföl, zsír, só, fűszerek |
Egy kanálnyi zsíron a bevagdosott szalonnaszeletekből kakastaréjt sütünk. A padlizsánt hámozatlanul, 0,5 cm vastagon felkarikázzuk, fél órára besózzuk. A kockára vágott hagymát a szalonna zsírjának felén megfonnyasztjuk, rátesszük a kis (1 cm) kockákra vágott húst, és addig pirítjuk, míg levet enged. Megszórjuk pirospaprikával, ételízesítővel, kevés őrölt borssal és fedő alatt puhára pároljuk. Időnként megkeverjük, és ha a levét elfőtte, vízzel vagy húslével felengedjük. Ezalatt megmossuk a zöldségeket, a zöldpaprikát kicsumázzuk, a paradicsomot meghámozzuk és mindkettőt karikára vágjuk. A padlizsánt leöblítjük, konyharuhán óvatosan kinyomkodjuk és a paprikával együtt kb. 5 percig sütjük. Utána enyhén sózzuk, félretesszük. A rizst a maradék szalonnazsír felén megpároljuk, a fele rizst kizsírozott sütőtálba (legjobb a Remoska) rakjuk. A rizs tetejére simítjuk a zöldpaprika-padlizsán keveréket, arra rátesszük a paradicsom felét, levével együtt a pörköltet és rá a tejföl felét. Betakarjuk a maradék rizzsel, ráterítjük a maradék paradicsomot, enyhén megsózzuk, és elkenjük a tetején a maradék tejfölt és a tetejére locsoljuk a maradék szalonnazsírt. Forró sütőben 30 percig sütjük. Az utolsó 5-10 percre levesszük a tál fedelét. Szerb recept, könnyű és finom nyári étel. A paprika lehet csípős is, ha a kosztosok bírják. Ha tetszik a recept, küldd el emilben, lájkold, +1-ezd! Ha van csepp időd, véleményt is írhatsz, nem kell regisztrálni! Ott van minden kéznél, a cím alatt. JK - A főzésben járatlanok is bátran nekiállhatnak, elkészítése közepesen időigényes.
|